obrázek

19. 4. 2021


Warning: Undefined variable $post_id in /data/web/virtuals/225405/virtual/www/wp-content/themes/wp-bootstrap-starter-child/template-parts/content-blog.php on line 20
Vlaďka Procházková: Lymfatický systém jako základ vitality a štíhlosti

Lymfa nemá ráda žádné extrémy a vše, čeho je v našem životě příliš mnoho, jí vadí. Takže např. v horkém létě jí nedělá dobře pití ledových nápojů, ale raději vlahých čajů a vlahé vody. Teplá voda zrychluje metabolismus a tím i zrychluje tok lymfy. Potraviny pomáhající odvodnit jsou: grepy a citrusy. Pokud chcete rozproudit lymfu, vylučte ze své stravy veškeré mléčné výrobky, kávu a cukr, jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, luštěniny a vejce. Typově lehce veganskou stravu.
V lékárně V Bezovce máme velmi účinné přírodní přípravky podporující činnost lymfy: vybíráme nejúčinnější – roztok LYMPHOMYOSOT, bylinný čaj Zdislava – Lymfatický 22 a čaj Diochi Achyrocline satureioides.


Míza proudí v těle rostlin i v těle lidském. Věděli jste to? Je to čirá, nažloutlá tekutina, kolující v cévních svazcích rostlin, v tělech některých živočichů a v těle lidském. Pod označením lymfa ji zná většina z nás a v podstatě tato tekutina obsahuje veškerou naši sílu, kolující v našem těle. Pokud vás pronásleduje neustálá únava, máte dojem, že přibíráte jen tím, že dýcháte, nebo vám dokonce otékají končetiny, tak možná stávkuje váš lymfatický (mízní) systém. Zejména u žen po třicítce se totiž začíná jeho činnost zpomalovat a jindy výkonný drenážní systém odpadních látek začne vynechávat, nebo dokonce stagnovat. Další skupinou, která trpí na nefunkční lymfu jsou sportovci, kteří se intenzivně věnovali výkonnostním sportům. Ti potom ve sportovním důchodu trpí na „sloní nohy“ a otoky. Na veřejnosti se o tom moc nemluví, ale to neznamená, že to neexistuje. Lymfa se dá nadměrným sportem zdevastovat a bývalé sportovkyně a cvičitelky v čase, kdy přestanou dřít, začnou trpět na otoky spodní části těla, jsou zavodněné a nemohou za žádnou cenu zhubnout.

Lymfa má ráda klid. V rychlém a horkém tempu nemá čas a prostor proudit svým klidným tempem. Přetížené tělo se tedy rovná přetížená lymfa a ta si pak vybere svou daň přesně ve chvíli, když se tzv. “přestaneme dřít”. Tělo si pamatuje vše a nic jen tak neodpouští, tak jak si stále mylně myslíme. Heslo “když nemůžeš, tak přidej víc” nemám osobně vůbec ráda a platí možná na malou chvíli, ale při dlouhodobém přetěžování se tělo vždy přihlásí o slovo, že už má naší nadměrné aktivity plné zuby.

Míza je lymfa. Má podobné složení jako krevní plazma. Přefiltrovaná plazma se dostává do mezibuněčných prostor, kde tvoří tekuté prostředí pro tkáňové buňky tzv. tkáňový mok. Množství tkáňového moku v těle je asi 10,5 litru a v našem lymfatickém systému koluje přibližně 1 l lymfy. Denně se jí přitom v tkáních z tkáňového moku vytvoří asi 2-2,5 l. Z části tkáňového moku vzniká a je odváděna mízními cévami. Tyto cévy začínají slepě ve štěrbinách buněčných membrán. Vstup tkáňového moku do lymfatických kapilár je zabezpečován tlakem intersticiální tekutiny, který se zvyšuje hromaděním tekutiny v mezibuněčných prostorách, kde dochází ke vzniku podtlaku a tkáňová tekutina se nasává do lymfatických kapilár.

Funkce mízy:
• transportní: odvádí z tkání vstřebané látky a odpadové produkty metabolismu
• podílí se na udržení stálého vnitřního prostředí (homeostázy)
• podílí se na obranné reakci organismu – díky leukocytům, které obsahuje

Míza odtéká mízními cévami do žilní krve.

Proudění mízy je velmi pomalé a je udržováno:
a/ rytmickými kontrakcemi hladkého svalstva ve stěně lymfatických cév
b/ pohyby kosterního svalstva, které svými kontrakcemi stlačuje lymfatické cévy (zpětnému toku brání chlopně) – svalová pumpa má velký význam při proudění lymfy při vzpřímeném stoji
c/ dýchacími pohyby hrudníku a plic – při nádechu je míza nasávána do hrudního mízovodu
d/ činností srdce
e/ střevní peristaltikou
Je-li na některém místě pohyb mízy zpomalen nebo dokonce znemožněn, tak dochází k otokům.

Uložení uzlin:
• Pánevní, břišní a hrudní orgány – v orgánových hilech (při vstupu cév a nervů)
• horní krajina – podpažní jáma
• dolní krajina – tříselná krajina
• Hrudní stěna a prsní žláza – podpažní jáma
• Hlava a krk – podél pravého a levého kývače hlavy a v podčelistní krajině, před a za ušním boltcem

Čištění našeho mízního systému není jen o chození na lymfomasáže a lymfodrenáže, ale zejména o našem životním stylu. Je důležité zaměřit se na tyto oblasti:
• jaké nápoje a kdy pijeme
• jak se stravujeme
• jakým způsobem a jak často se hýbeme
• odpočinek
• psychiku

Obecně lymfa nemá ráda žádné extrémy a vše, čeho je v našem životě příliš mnoho, jí vadí. Takže např. v horkém létě jí nedělá dobře pití ledových nápojů, ale raději vlahých čajů a vlahé vody. Teplá voda zrychluje metabolismus a tím i zrychluje tok lymfy. Potraviny pomáhající odvodnit jsou: grepy a citrusy. Pokud chcete rozproudit lymfu, vylučte veškeré mléčné výrobky, kávu a cukr. Jezte hodně čerstvého ovoce a zeleniny, luštěniny a vejce. Typově lehce veganskou stravu.

V lékárně V Bezovce máme velmi účinné přírodní přípravky podporující činnost lymfy: roztok LYMPHOMYOSOT, bylinný čaj Zdislava – Lymfatický 22, obsahuje břízu bělokorou, dvouzubec, pohanka a šalvěj a čaj Diochi Achyrocline satureioides.

Velmi důležitý pro zdravou lymfu je odpočinek a vypnutí motoru těla a mysli (nikoliv lenost). To je nejlepší na pohyb lymfy. Kde jsou otoky a zavodnění, obezita, je často paradoxně hodně pohybu – tudíž nadměrná aktivita, která tělu nesvědčí a těmito obtížemi nás doslova naše tělo prosí o zpomalení, že už nemůže a chce odpočívat. Ubrat aktivity, ubrat plyn a jeho přetížení, jak těla, tak hlavy.
Ne náhodou v dnešní uspěchané doby plné chaosu, zmatků, pospíchání, povinnosti, že tyto potíže stále rapidně narůstají. Na terapeutické józe v Centru Bezovka praktikujeme také sestavu, která je zaměřena na rozproudění lymfatického systému a nastartování detoxu těla, které umí s vyčištěním organismu účinně pomoci.

Všechny nemoci souvisí do určité míry s tím jak jíme a jak myslíme. Zapojte tedy do života více lehkosti jak ve stravě, tak v naší mysli. LEHKOST je to, co naší lymfě chybí. Z našich vztahů, práce, lásky, řešení situací a mezilidských vztahů zmizela lehkost a hravá dětskost. Vše až moc hrotíme, řešíme, ulpíváme, plánujeme vše dopředu, jsme plní předsudků a lehkost se z našich životů vytrácí a přichází TĚŽKOST, TĚŽKÉ, OLOVENÉ, OTEKLÉ KONČETINY.


Přejít zpět