obrázek

8. 7. 2019


Warning: Undefined variable $post_id in /data/web/virtuals/225405/virtual/www/wp-content/themes/wp-bootstrap-starter-child/template-parts/content-blog.php on line 20
Petr Notovný: ZÁCPA

Zajímavé čtení poradce pro výživu a suplementaci pana Petra Novotného, který se přes 26 let věnuje vlivu stravy na zdraví a spolupracuje s mnoha společnostmi, pro které píše své blogy.

 


Hned na úvod je potřeba začít pozitivně a konstatovat, že v případě, kdy příčinou zácpy není fyzické onemocnění, je možné zácpu velmi dobře eliminovat změnou stravovacích návyků. Níže si můžeme shrnout základní zásady a několik osvědčených postupů.
Líná střeva
Pokud v dnešním světě nechceme trpět zácpou, budeme muset svoji pozornost zaměřit na omezení konzumace průmyslově nebo domácky zpracované, pečené a vařené potravy, denaturovaných produktů ze škrobu a cukru. Naše tlusté střevo není takovou stravou kvalitně a dostatečně vyživováno, a proto v konečném důsledku nedokáže dostatečně plnit funkce, ke kterým je určeno, tj. zažívací, vstřebávací a vylučovací (ve výsledku se prakticky vždy projevují zpomalenou peristaltikou – tzv. “ líná“ střeva).
Racionální strava by měla obsahovat i živé nezpracované potraviny – např. ovoce, zeleninu, ořechy a semínka, klíčky (důvodem je obsah enzymů v těchto potravinách). Pro správnou činnost střev ve všech směrech je nepostradatelná vláknina. Tu je potřeba do organismu dodávat pozvolna a nejlépe ve správných poměrech (rozpustná: nerozpustná, pokud možno ve prospěch vlákniny rozpustné) a je nutno zvýšit příjem tekutin (nejlépe čisté neperlivé filtrované vody). V případě snahy takovou vodu sladit dosáhneme většinou opačného účinku. Pokud začneme konzumovat více vláknité stravy, mohou se zpočátku objevit určité potíže –

plynatost, nadýmání. Ty ale do několika dnů zmizí (tomuto stavu lze předejít tak, že veškeré změny v našem stravování realizujeme pomalu a postupně). Hlavním důvodem je možnost trávicího traktu se jim přizpůsobit – a to konkrétně především tvorbou enzymů a změnou peristaltiky).

PÁR TIPŮ:
Projímavé účinky mají např. švestky. Lze je konzumovat syrové, vařené, pečené ale i sušené. Syrové mají nejvíce aktivních enzymů, u sušených je potřeba počítat s tím, že se jedná o koncentrovaný zdroj energie cukrů. Jako další projímavé ovoce můžeme zmínit datle, fíky, meruňky a broskve.
Odvar nebo macerát ze lněných semínek skvěle podporuje peristaltiku a regeneruje sliznici střeva (odvar připravíme pětiminutovým povařením 1 lžíce lněných semínek v půl litru vody). Správnému vyprazdňování pomáhá i salát z okurek s citronem, cibulí a za studena lisovaným olejem. Způsobů je mnoho.
Je dobré si dát pozor na užívání kofeinu. U většiny lidí působí káva jako projímadlo, u někoho ale může způsobovat naopak zácpu. U části populace způsobuje zácpu i konzumace mléka a sýrů.

Lékárna V Bezovce svým klientům nabízí následující možnosti, o kterých se více dozvíte v naší lékárně:
PRO EM SAN – nejlepší probiotika v Evropě. 31 kmenů neobsahuje žádný jiný probiotický produkt. Doplněk stravy Pro Em San se užívá jako podpora imunitního systému v dobách jeho oslabení i jako prevence vzniku onemocnění, při zácpách k zajištění správné funkce střev a střevní sliznice, při střevních onemocněních na podporu regenerace střevní sliznice a střevní flóry, jako podpora při léčbě onemocnění propustnosti střev (leaky gut syndrom) a zánětlivých onemocnění střev a střevní sliznice.

DANG GUI je přípravek, který podle čínské medicíny doplňuje a rozhýbává Xue (doplňuje Qi krve). Mechanismus uvolňování účinných látek při maceraci v 50% alkoholu je mnohem intenzivnější v porovnání s bylinnými odvary či horkovodními extrakty. Při užívání tinktur dochází k uvolňování účinných látek již v dutině ústní, což přispívá k vyšší účinnosti.

 


Přejít zpět